Ente Cafe - BLOG Dominika Szaniawska - razem z mamą stworzyła Ente Cafe

O autorze ↓

Dyniowe pancakes z lekką konfiturą

Dyniowe pancakes z lekką konfiturą Ente Cafe
Sezon dyniowy w pełni i od bazarów do supermarketów można kupić dynię zależnie od nastroju i przepisu. Okrągłe, mocno pomarańczowe , zielone, pękate lub dłuższe. Ze skórką delikatną lub twardą. Odmiany mniejsze i większe. Nic, tylko wybierać. Puree z dyni mam teraz w lodówce prawie ciągle i Was również do tego zachęcam.

Już pisałam o moich ulubionych pancakes z malinami, więc wiecie, że bardzo lubię wszelkie śniadania na słodko. Pancakesy, które proponuję Wam dzisiaj nie są bardzo słodkie i będą smakowały nawet tym, którzy wolą śniadania na słono. Zrobiłam do nich lekką konfiturę (czy raczej sos:) ze śliwek i banana, ale możecie równie dobrze wykorzystać każde inne owoce.



Dyniowe pancakes z lekką konfiturą owocową
porcja dla 2 osób
szklanka puree z dyni
4 łyżki mleka
łyżka miodu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
szklanka mąki orkiszowej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
masło klarowane do smażenia

Lekka konfitura z owoców
3-4 większe śliwki (ale nie te okrągłe, twarde)
dojrzały banan
łyżeczka masła klarowanego
łyżka miodu

Wymieszać puree z dyni, mleko, miód, ekstrakt z wanilii i jajko. W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać do masy na pancakes. Dobrze wymieszać, odstawić na 5 minut. Smażyć na średnim ogniu, każdą porcję (na dużej patelni to będzie 4-5 placków) na niewielkiej ilości masła klarowanego.

Lekka konfitura:
Pokroić śliwki na niewielkie kawałki, banana pokroić na plasterki. Na głębszej patelni rozgrzać masło i wrzucić owoce. Podsmażyć przez kilka minut, dodać miód, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 5-10 minut, aż owoce niemal się połączą,
Podawać do pancakes, jeszcze ciepłe.

I już, pyszne weekendowe śniadanie gotowe!
Trwa ładowanie komentarzy...