Ente Cafe - BLOG Dominika Szaniawska - razem z mamą stworzyła Ente Cafe

O autorze ↓

Pieczone warzywa czyli coś pysznego, coś ciepłego

warzywa przed wymieszaniem Ente Cafe
W powietrzu czuć już jesień. Słońce jeszcze mocno świeci, niebo nadal jest błękitne, ale w powietrzu już czuć, że idzie jesień. Jest już trochę zimniej i w ciągu dnia mam ochotę zjeść coś ciepłego, ale niezbyt ciężkiego. Warzyw nadal jest w bród, więc czemu nie pieczone warzywa?

Do tego dania lubię bardzo cukinie - i żółte i zielone. Dodaję też 2-3 rodzaje pomidorów, ale oszczędnie. Nie chcę żeby warzywa były zbyt mokre. Jem je z kozim twarożkiem lub sosem jogurtowym. Spróbujcie wziąć taki zestaw do pracy, na pewno będzie się Wam przyjemniej pracowało.



Pieczone warzywa
(na 4 większe porcje)
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
pomidory - u mnie 4 koktajlowe, 2 czarne, 1 malinowy)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku, w łupinkach
oregano - świeże lub suszone
tymianek - świeży lub suszony
sól
oliwa
kozi twarożek

Warzywa umyć i przygotować: cebulę obrać z łupinek, z papryk usunąć gniazda nasienne. Pomidory pokroić w ósemki, paprykę w większe kawałki, cebulę w piórka, cukinie w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, posypać przyprawami (wg uznania), dodać czosnek. Wymieszać (najlepiej rękami). Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (najlepiej z grillem) na 40-45 minut. Wyjąć i jeść :) najlepiej z serkiem kozim. A! I pamiętajcie żeby wycisnąć czosnek z łupinek, po pieczeniu będzie pyszny i kremowy.

Przy tej banalnej potrawie ważne jest żeby naczynie było dosyć szerokie. Dzięki temu warzywa ładnie się zrumienią. Możecie też podać tak przygotowane warzywa zamiast sałatki do obiadu. W każdym wariancie są pyszne.
Trwa ładowanie komentarzy...