O autorze
Ente Cafe to Dominika i Ania, córka i mama. Prowadzimy razem pracownię cukierniczą i sklep internetowy z wypiekami: www.entecafe.pl.
W Ente pieczemy chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku bezy, kremowe i puszyste serniki, tarty na słodko i słono oraz pyszne babeczki. Wszystko z naturalnych składników wysokiej jakości. Prywatnie również pieczemy, a do tego gotujemy. Na blogu będę pisać o przepisach wartych wypróbowania, swoich inspiracjach i ciekawych historiach z pracowni. Czasami wpisy będzie publikować moja mama.

Zdrowe i pyszne śniadanie czyli kasza jaglana i jabłka

Prażone jabłka do kaszy jaglanej
Prażone jabłka do kaszy jaglanej Ente Cafe
Od pewnego czasu kasza jaglana zrobiła się modna. Pojawia się coraz więcej artykułów na jej temat, a coraz więcej blogów i portali kulinarnych publikuje przepisy oparte na tej właśnie kaszy. Ja przekonywałam się do niej długo, przede wszystkim z uwagi na niezbyt miłe pierwsze spotkanie. Nie poddaję się jednak łatwo, więc kolejne spotkania z kaszą jaglaną w kuchni były już udane.

Najbardziej lubię tę kaszę do śniadań, w najprostszej wersji - na wodzie lub na mleku. Nie jem jej jednak samej, zawsze dbam o dodatki, dzięki którym to może być naprawdę smaczne i oryginalne śniadanie. Dzisiaj proponuję Wam kaszę jaglaną na wodzie z prażonymi jabłkami i rodzynkami.



Kasza jaglana z jabłkami i rodzynkami
(2 porcje)
100 g kaszy jaglanej
220-250 ml wody
szczypta soli
łyżeczka miodu (u mnie wrzosowy, ale dobry będzie też każdy jaki lubicie)
2 nie za duże jabłka
pół łyżki masła klarowanego
2 łyżki rodzynek (u mnie złociste)
2 łyżeczki cukru lub fruktozy

Przygotuj jabłka: obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki lub w kostkę (jak wolisz). Rozgrzej na patelni masło i dodaj jabłka, smaż z każdej strony przez kilka minut (nie za długo, nie chcemy żeby się rozpadły), dodaj cukier lub fruktozę i wymieszaj na patelni. Na końcu dodaj rodzynki i smaż jabłka jeszcze przez chwilę. Zestaw z kuchni i zabierz się za kaszę.

Kaszę wysyp na sitko i przepłucz pod kranem kilka razy. Wrzuć ją do garnka, zalej wodą i posól. Przykryj garnuszek pokrywką i zagotuj. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką, zostawiając małą szparkę. Gotuj kaszę przez 15 minut, następnie zdejmij z ognia i przykryj szczelnie pokrywką. Zostaw na kilka minut (dzięki temu kasza będzie sypka), a następnie rozdrobnij kaszę widelcem, dodaj miód i wymieszaj.

Do 2 miseczek nałóż kaszę, a na niej ułóż jabłka z rodzynkami. A jeżeli tak jak ja, nie lubisz jeść od razu po przebudzeniu, nałóż kaszę i jabłka do plastikowego pojemnika i weź ze sobą do pracy :)

Jabłka i kaszę można robić oczywiście jednocześnie, ale to zależy od tego jak pewnie czujecie się w kuchni (i ile macie czasu).
Trwa ładowanie komentarzy...